Bijles geeft je kind meer zelfvertrouwen is nogal boute uitspraak. Hoezo dan? Ik probeer dit hieronder simpel uit te beschrijven.
Het woord zelfvertrouwen zegt het zelf al. Je hebt vertrouwen in jezelf. Bij het een meer dan bij het ander.
We hebben allemaal weleens iets wat we niet zo goed kunnen. Voor volwassenen kan bijvoorbeeld een douche ruimte verbouwen een beetje farfetched zijn. Als je het al zelf gaat doen, dan zul je vast niet met veel zelfvertrouwen starten. Als je een aannemer bent en je hebt al 5 douche ruimten gerenoveerd dan zul je een stuk meer zelfvertrouwen hebben in het volgende project.
Ook bij de aannemer is dit zelfvertrouwen niet vanzelf gekomen. Door zijn opleiding zal zelfs bij de eerste douche zijn zelfvertrouwen misschien maar 40% zijn geweest. Maar tijdens de renovatie van de eerste douche heeft hij veel problemen moeten oplossen. Veel van die problemen heeft hij bij het 2e project al niet meer. Zijn zelfvertrouwen is misschien wel verhoogd naar 70%.
Bij het eerste project keek de aannemer nog zorgelijk. Belde veel vrienden om een oplossing te vinden. Sliep misschien wat slechter. Maar na zijn eerste geslaagde project kwam er een trots over de man. Het 2e project liep hij al een stuk vrolijker rond. En sinds het 5de project is het werken voorbij. En krijgt hij zelfs energie van een nieuw project.
Alle begin is moeilijk
Net zoals bij de aannemer is het voor veel kinderen ook moeilijk om bijvoorbeeld hun eerste tekst goed te behandelen. De aanpak van het lezen, de aanpak van het zoeken naar de antwoorden. Net zoals bij de aannemer is het voor je kind moeilijk om het zelf uit te puzzelen. En een kind die wat verlegen is die zal niet snel hulp vragen aan zijn juf. En als je vraagt wat het probleem is, dan zal hij dat niet aan kunnen geven.
Mijn doelstelling bij een les is om oplossingen aan te bieden. Een probleem die je kind ondervindt bij een tekst begrijpend lezen komt meestal vanzelf boven drijven als een tekst 1 op 1 wordt geoefend.
Fouten maken mag
Niemand is foutloos. En bij begrijpend lezen is het vrij normaal dat je op 2 antwoorden stuit waarvan je denkt. Hmm het staat er niet letterlijk in. Wat zou de schrijfster bedoelt hebben met deze vraag? Wat voor soort antwoord zou de goede zijn?
Je kind is niet de enige die dit soort vragen tegenkomt. Ik heb dat ook. Als ik het fout heb dan denk ik altijd maar: ach, de schrijver is ook maar een mens. Je kind zal ook van mijn fouten leren. Al was het maar dat fouten maken niet erg is.
Adv. Boeken begrijpend lezen
Groep 7
Groep 8
Compliment krijgen helpt mee aan de opbouw van het zelfvertrouwen.
De bijles is serieus en mijn compliment skill is altijd minimaal. Ik geef echter altijd wel een teken van waardering als je kind een goed antwoord vindt. Of als zij de tekst op een rustige gestructureerde manier weet aan te pakken.
Compliment geven helpt bij de opbouw van zelfvertrouwen van je kind. Bij een compliment heeft hij een probleem opgelost en zal de trots toenemen.