Waarom is een tekst begrijpen belangrijk

contract begrijpen en tekenen

Elk kind krijgt te maken met het vak begrijpend lezen op de lagere school. En scholen vinden dit zo belangrijk, dat het samen met rekenen eigenlijk de hoofdcomponenten zijn van de middelbare school keuze. Waarom is een tekst begrijpen belangrijk is? Dat leg ik hieronder uit.

Het vak begrijpend lezen tezamen met rekenen bepaalt de middelbare school keuze. Maar dat is niet de uiteindelijke reden natuurlijk om het begrijpen van een tekst onder de knie te krijgen. In het dagelijkse leven krijg je vele brieven van de gemeente, van de staat en van de belasting. Daarnaast krijg je te maken met allerlei contracten. Bijvoorbeeld als je een huis koopt of huurt. Als je naar de notaris gaat.

Feit of mening onderscheiden in een tekst

Al deze brieven en contracten staan boordevol met wollige tekst of verwijzigingen (dit is een feit). Voor je dagelijkse leven is het dus handig als je de verwijzigingen kunt nalopen (dit is een mening). Dan kun je zien of je niet ter plekke teveel voor een dienst betaalt of wordt opgelicht (dit is een feit). Deze grens is trouwens steeds dunner aan het worden (dit is een mening).

Je ziet dat een klein stukje tekst vaak al meningen bevat. Lees je bijvoorbeeld de krant of kijk je naar het journaal dan zie je een paar feiten welke worden omkleed met meningen. Zo hebben de de verschillende kranten verschillend publiek. Waarom zou dat zijn denk je? Feiten zijn ten slotte feiten.

In het vak begrijpend lezen wordt er aandacht aan de verschillen gegeven. Het is namelijk niet altijd duidelijk. En verschillende type mensen kunnen discussiëren over wat een feit is en wat een mening. Dat een banaan het lekkerst is als deze geel kleurt, is dat een feit of een mening? Misschien vind je een banaan wel altijd vies. Of misschien vind je juist een bijna rijpe banaan wel lekkerder.

Begrijpend lezen en rekenen

Sommen op school zijn niet altijd recht toe rechtaan. Zo worden op de lagere school al verhaaltjes opgeschreven waaruit de leerling dan de getallen moet distilleren. Waarna hij de som kan maken. In het vak natuurkunde op de middelbare school wordt dit alleen maar erger. Het vak begrijpend lezen beïnvloedt dus ook hoe goed jij in andere vakken bent.

Maar ook in het dagelijks leven kom je voorbeelden tegen. Met de huidige huizen markt zijn makelaars erg populair. Graag onderscheiden zij zich met kwaliteit of met bedragen. Zo vertelt een makelaar zijn prijs meestal zonder BTW. Je kunt dit als oplichterij beschouwen van de makelaars zijde of als slecht begrip van getallen bij jezelf. Hij moet wettelijk eenmaal vermelden dat de genoemde prijs zonder btw is. Om een makkelijk reken voorbeeld aan te geven:

Een leuke makelaar komt bij je binnen en vertelt dat eel prijzen die hij noemt zonder btw zijn. Hij vraagt 1% van de vastgestelde markt waarde van jouw huis. Als het huis boven de marktwaarde wordt verkocht vraagt de makelaar 8% van deze overwaarde. Daarnaast is een foto sessie belangrijk voor de snelle verkoop. Dit is een extra dienst die hij door een professionele fotograaf voor 440 euro laat maken. Het lijkt je wel wat en je gaat ermee akkoord. De makelaar stuurt je een contact. Na wat lezen zie je dat de folders 100 euro per 20 stuks kosten. Dat er nog een plattegrond voor 200 euro wordt gemaakt en dat de plaatsing in Funda 50 euro per maand is. De makelaar vertelt je trouwens tijdens het gesprek dat snel verkopen belangrijk is anders mis de de overwaarde. Het is dus beter als het huis een beetje laag in de markt wordt gezet voor 3 ton. Na een week belt de makelaar je op dat hij wat huizen verzamelt voor een grote advertentie. Zo’n advertentie is maar 150 euro per keer. Je kiest ervoor om 2 keer mee te doen.

Je had een 2e makelaar uitgenodigd. Deze vraagt 5500 euro incl. btw. all in.

Een derde makelaar geeft je een prijs van 1.5 % van de verkoop prijs ex. btw.

Gelukkig wordt je huis na 1 maand verkocht voor 350.000. Je bent blij met de hoge verkoopprijs en na nog 2 maanden krijg je de afrekening van de notaris. Wat denk je dat je de verschillende makelaars zou betalen?

1ste makelaar: 3000 (1%) + 440 (fotograaf ) + 100 (20 folders) + 200 (plattegrond) + 4000(overwaarde) + 50 (Funda 1 maand) + 300 (advertenties) = 9788,90 incl. btw

2e makelaar: 5500 euro

3e makelaar 6352,50 euro

Volgende antwoord is als je je huis voor de vraagprijs van 3 ton had verkocht:

1ste makelaar: 4948,90 euro

2e makelaar: 5500 euro

3e makelaar: 5445 euro

Rekenen en begrijpend lezen. Vaak wordt het als een puzzel voorgeschoteld. Dit soort berekeningen kom je trouwens ook bij veel bedrijven tegen. Mooi voorbeeld is de telefoon die in je abonnement zit. Tegenwoordig moet dat duidelijk worden gecommuniceerd, maar dat was tot 2 jaar geleden niet zo.

Adv. Boeken begrijpend lezen

Groep 7

Groep 8

Dus waarom is een tekst begrijpen belangrijk in je dagelijkse leven?

Hoe belangrijk is de keuze van je makelaar of de telefoon maatschappij? Hoe belangrijk is het vergelijken van een energie contract? Of hoe belangrijk vind je dat je een brief begrijpt van de gemeente of belasting. Begrijp je wat ze schrijven of leg je hem apart omdat je een bedrag ziet staan.

Lezen van een boek geeft je een beter woord begrip. Dit is makkelijk voor de rest van je leven. Heeft je kind hier geen zin dan helpt een aantal lessen begrijpend lezen je kind.

Liever een bijles boeken?

Scroll naar boven